Biatorbágy

Gyermekorvosi rendelő

Sorszám
a rendelőben:

dr. Száray Eszter

dr. Száray Eszter
+36 30 921 0209
doktoreszter@doktoreszter.hu

Mentők

Ügyeletkereső

szakterületenként

Gyakori kérdések

Vizsgálat, kérdések

Gyermekorvosi Vizsgálat
  • Lehetőleg jó előre tervezze meg a látogatását a házi gyermekorvosi rendelőben. Tájékozódjon az érvényes rendelési időről gyermekorvosa – bármikor megtekintető, folyamatosan karbantartott – honlapján. Így elkerülheti a nem rendelési időben történő látogatással együtt járó kellemetlenséget, csalódottságot.
  • Minden fontos dokumentumot hozzon magával, amellyel rendelkezik, mint pl. a leleteket, csecsemőtanácsadásra a gyermekegészségügyi kiskönyvet, védőoltás beadásakor a védőoltási kiskönyvet stb.
  • Jegyezze fel magának kérdéseit és intézendőit, valamint a felírandó gyógyszereket (különösképpen az eddig szedett gyógyszerek nevét, az esetleges gyógyszerallergiát stb.) azért, hogy mindenre jusson idő és semmi fontos ne felejtődjék el.
  • Hozzon magával pelenkát, váltóöltözetet és alkalmas takarót a vizsgálathoz (babatakarót a baba bepólyálásához) azért, hogy a vizsgálathoz ideális feltételeket teremtsünk.
  • Mi azon fáradozunk, hogy a várakozási időt minimálisra csökkentsük. De ennek ellenére előfordul, hogy mégis várakozni kell. Ez bosszantó mindenki számára. Néha nem várt balesetek fordulnak elő, máskor előre nem látható telefonok érkeznek. Hozzon magával italt és ennivalót gyermeke számára és ne hiányozzon gyermeke kedvenc játéka sem.
  • Sokan tartanak attól, hogy a gyermekorvosi rendelőben beteg gyermekük – az ősztől tavaszig tartó kritikus időszakban – további fertőzést szed össze. Törekszünk arra, hogy gyakori szellőztetéssel, rendszeres és alapos takarítással ezt megelőzzük.
  • Fontos, hogy gyermeke kellően elő legyen készítve a gyermekorvosi látogatásra. Önnek kell őt felkészítenie egy esedékes oltásra és minden lehetséges problémát megbeszélnie gyermekével. Ha nem ezt teszi, gyermeke elveszíti bizalmát Önben és gyermekorvosában is, s ez minden későbbi látogatást megnehezít.
  • Jöjjön szabályos időközönként gyermekével ellenőrzésre a házi gyermekorvosához, ne csak akkor, ha már ez kikerülhetetlen azért, mert fertőzések léptek fel.
  • Érdemes kicsinyeink gyermekorvosi látogatását közösségben (pl. barátokkal, ovis társakkal együtt) szervezni, mert ez elveszi bátortalanságukat, félelmüket.
Nagyobb gyerekek számára
  • A gyermekorvosi rendelőbe jövetelkor feltétlenül hozzátok magatokkal az ellenőrző könyveteket. Igazolást abba adunk!
  • Betegség esetén, az orvosi rendelőbe indulás előtt nézzétek meg, hogy milyen gyógyszerből mennyi van otthon, hogy a gyógyszerfelírás során ezt figyelembe lehessen venni!
  • A kapott leleteket feltétlenül hozzátok magatokkal, mert minden szakorvosi vizsgálatról, leletről tájékoztatni kell a házi gyermekorvost!
  • Státuszvizsgálaton megjelenés évente egyszer minden gyermek számára kötelező, még aki ezen időszak alatt nem volt beteg, annak is!
Jaj! Mit is főzzek holnap???

Erre válaszul készült étlapajánlás bölcsődés-óvodás korú gyereket nevelő családok részére 4 hétre, a hét minden napjára.

A mintaétlapot a családok szabadon felhasználhatják. Egyben megkönnyítheti a bevásárló lista elkészítését, lerövidíti a vásárlás idejét, és kiszűri a felesleges áruk beszerzését. Az élelmezési szabályok figyelembe vétele mellett az otthoni főzési gyakorlatot tartottuk szem előtt.

Még javasoljuk, hogy az étkezések köré egy megfelelő napirendet is alakítsanak ki a gyermekeik számára, mely megkönnyíti az együtt töltött napokat.

Vokony Éva napközbeni kisgyermekellátási szakértő kérésére készítette
Ruis Zsuzsanna dietetikus (Bp. II. ker. Egyesített Bölcsődék)

Letölthető pdf:

Menüötletek Karanténban 2020

Koronavírus

Megváltozott várakozási rend a rendelőben

A fertőzés veszély elkerülése érdekében igyekszünk minimalizálni a váróteremben eltöltött időt és létszámot. Ezért a rendelőben körforgás szerűen fognaki be-, ill kimenni a betegek.

Kérem tartsák be a kiírásokat:

  • A váróteremben egyszerre csak egy család tartózkodhat ( kérjük Önöket, hogy lehetőség szerint csak egy kísérő jöjjön a gyermekkel)
  • A váróteremben kezdjék meg a gyermekek előkészítését a vizsgálatra.
  • Amint az előző beteg bemegy a vizsgálóba, a következő már jöjjön be a váróterembe, hogy folyamatos legyen az ellátás.
  • Kontroll időpontos, gyógyuló gyermekek, ill. a krónikus betegek elsőbbséget élveznek.
AKTUÁLIS TUDNIVALÓK A KORONAVÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN
ÚTMUTATÓ CSALÁDOK RÉSZÉRE – 2020. március 1.
  1. Ha Ön, gyermekével, vagy nélküle, olyan helyen járt, ahol koronavírus okozta (rövidítve: COVID-19) eseteket jelentettek, DE tünetmentes, nem szükséges semmilyen külön óvintézkedést tennie, élheti mindennapjait.
  2. Ha az Ön gyermeke az 1. pont szerint tünetmentes, mielőtt visszatérne a közösségbe, kérjük, hogy nyilatkozzon állapotáról a csatolt nyomtatványon, amit adjon át az óvodában, iskolában.
  3. Ha a bölcsőde, óvoda vagy iskola, a járvány megelőzése céljából saját hatáskörében úgy rendelkezik vagy a szülőket arra kéri, hogy az esetleges betegség lappangási ideje alatt a diák maradjon otthon, akkor javasoljuk a tanács megfogadását! Amennyiben ez idő alatt a gyermeknél bármilyen panasz fellép, akkor kérjük, TELEFONON haladéktalanul értesítse háziorvosát!
  4. Ha Ön gyermekével, vagy nélküle közvetlen kapcsolatba került olyan emberrel, akinél igazolódott a COVID-19, DE tünetmentes, haladéktalanul tájékoztassa TELEFONON házi gyermekorvosát, kövesse utasítását és MARADJON OTTHON!
  5. Ha Ön gyermekével, vagy nélküle, olyan helyen járt, ahol koronavírus eseteket jelentettek, vagy, amennyiben Ön közvetlenül kapcsolatba került olyan emberrel, akinél igazolódott a COVID-19, ÉS influenzaszerű tünetei, különösképp láz, köhögés, nehezített légzés léptek fel, haladéktalanul tájékoztassa TELEFONON házi gyermekorvosát, kövesse utasítását és MARADJON OTTHON!
  6. A COVID-19 fertőzés által aktuálisan érintett területekről a következő oldalakon tájékozódhat: www.nnk.gov.hu illetve https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea.
  7. Ha nem járt COVID-19 által érintett területen és nem találkozott igazolt COVID-19 beteggel, de gyermekének lázzal, köhögéssel, megfázással járó megbetegedése zajlik, TARTSA OTTHON, NE engedje bölcsődébe, óvodába, iskolába, míg teljesen meg nem gyógyul.
  8. Amennyiben bizonytalan, hogy gyermeke vajon megfertőződött-e COVID-19 vírussal, NE VIGYE házi gyermekorvosa rendelésére,
    NE VIGYE gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívja fel telefonon házi gyermekorvosát, vagy a zöld számok valamelyikét: 06-80/277-455, 06-80/277-456!

BIZTOS KEZEK Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága

LEHETŐSÉGEK A FERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE
  1. MOSSON GYAKRAN KEZET, és gyakran mossa meg gyermeke kezét. Kézmosáshoz használjon vizet és szappant, a kézmosás ideje legalább 20 másodperc legyen. Ha szappan nem áll rendelkezésre, használjon alkohol alapú fertőtlenítő szert (legalább 60% alkohol tartalom)
  2. TARTSON legalább 1 méter TÁVOLSÁGOT a köhögő, tüsszögő, vagy lázas emberektől.
  3. TANÍTSA meg gyermekét, hogyan kell helyesen vállához, vagy könyökéhez fordított fejével helyesen köhögni, tüsszenteni!
  4. Csak akkor viseljen MASZKOT, ha influenzaszerű, vagy megfázásos tünetei vannak, különösen akkor, ha csecsemő vagy kisgyermek is van otthon.
  5. A használt maszkokat és papírzsebkendőket GONDOSAN, zárt tárolóba DOBJA KI.
  6. További kérdéseivel keresse házi gyermekorvosát, vagy a zöld számok valamelyikét: 06-80/277-455, 06-80/277-456.

Készítették: Dr. Bogdányi Katalin, Dr. Losonczi László, Dr. Karászi Éva, Dr. Altorjai Péter gyermekorvosok

Források:
1. Olasz Gyermekgyógyászati Társaság (Federazione Italiana Medici Pediatri) COVID-19 útmutató
2. Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. február 28-ig közzétett információk

SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A KORONAVÍRUS FERTŐZÉS
GYERMEKKORI SAJÁTSÁGAIRÓL

2020. február 29-ig rendelkezésünkre álló adatok alapján

  1. A mai napig elérhető statisztikai adatok alapján a koronavírus (COVID-19) fertőzés a gyermekek között ritka (1-2%). Ez vélhetően abból adódik, hogy számos eset enyhe formában zajlik le, így a betegség nem is kerül felismerésre, ezért nem kerül be a statisztikákba (1, 4)
  2. A légúti tünetek jellemzően enyhébbek, mint felnőttéknél: többségében megfázásszerű tüneteket írnak le, de tünetmentes fertőzött is előfordul.
  3. A leggyakoribb tünet a gyermekeknél is a láz és a köhögés. (5)
  4. Igen ritkán az is előfordul, hogy a COVID-19 fertőzés hasmenéssel, hányással jár. (5)
  5. Súlyos állapotú, intenzív osztályos kezelést igénylő gyermekesetek extrém ritkák (5)
  6. A fertőzés csecsemőket is érinthet, a tünetek náluk is enyhék. Ők jellemzően a szüleiktől, családtagjaiktól kapják el a fertőzést. (4)
  7. Enyhe tüneteik révén a gyermekek fontos fertőzőforrások, így az ő esetükben különösképpen figyelni kell az óvintézkedések, higiéniai szabályok betartására!
  8. Eddig nem igazoltak olyan esetet, hogy fertőzött, várandós édesanya magzatjának átadta volna a fertőzést. A fertőzött édesanyák újszülöttjei klinikailag és vírus diagnosztikával is negatívak voltak. Maguknál, a várandós édesanyáknál sem jellemző súlyos lefolyású vagy szövődményes fertőzés (3)
  9. A vírus az anyatejben nem volt kimutatható. A fertőzött édesanyák ne hagyják abba a szoptatást vagy a lefejt tej adását, de eközben fokozottan figyeljenek a higiénére, a légúti vírusokra vonatkozó óvintézkedések betartásával! (3, 5)
    A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a fokozott kéz- és egyéb higiéniai intézkedések betartása. A részleteket tekintve utalunk a 2020.02.29-én a Szülőknek készült tájékoztató vonatkozó fejezetére.

Budapest, 2020. február 29.
Források:

  1. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762130
  2. https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sexdemographics/?fbclid=IwAR05oh916a0ZS3f8H2MNoPL6jYKjhz1YRjVzBUFsXA2vq5H6uYbEQQMkGXU
  3. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30360-3/fulltext
  4. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2761659
  5. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/childrenfaq.html

BIZTOS KEZEK Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága

Gyakori kérdések a gyermekek COVID-19 fertőzésével kapcsolatban
  • A gyermekek mennyire érzékenyek a COVID-19 fertőzésre?
    A gyermekek nem érzékenyebbek a COVID-19 fertőzésre az átlag populációhoz képest. A legtöbb laboratóriumi vizsgálattal igazolt eset felnőttek körében fordult elő, de jelentettek gyermek betegeket is, a legfiatalabb, csecsemő korosztályból is, bár a gyermekek megfertőződése viszonylag ritka.
  • Hogyan tudjuk megelőzni gyermekek esetében a fertőződést?
    Hasonlóan a felnőttekhez a gyakori kézmosás, a tárgyak, játékok, felületek gyakori fertőtlenítése és megfelelő szellőztetés szükséges. A gyermekekkel egy légtérben tartózkodó, légúti tüneteket mutató felnőtt (óvónő, gondozónő) viseljen sebészi maszkot, hogy az egyéb cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzések átvitelét a minimálisra csökkentse.
  • A gyermekek COVID-19 megbetegedése mennyire különbözik a felnőttekétől?
    A kevés, publikált esetben megfázásszerű tünetek írnak le: jellemzően láz, köhögés, esetleg orrfolyás. Emésztőszervi tünetek (hányás, hasmenés), nem jellemző, eddig egy ilyen esetről számoltak be. Mindezek alapján az igazolt gyermekbetegek összességében enyhébb tüneteket mutattak, bár leírtak súlyos komplikációt is, de ez nagyon ritka.
  • A gyerekeknél súlyosabb betegség várható a felnőttekhez képest?
    Csak kevés adat áll rendelkezésre, de ezek arra utalnak, hogy gyermekek esetében enyhébb tünetekkel jár a megbetegedés. Azonban a krónikus alapbetegségekben szenvedőkben, különös tekintettel a légúti betegségekre, súlyosabb lefolyású betegség is előfordulhat.
  • Van-e gyermekek számára elérhető kezelés?
    Speciális vírusellenes kezelés nem áll rendelkezésre. Tüneti kezelésként bő folyadékbevitel, pihenés, lázcsillapítás a közérzet javítása céljából. A kezelés lényege a járványügyi intézkedések azonnali életbeléptetése és az esetleges szövődmények szupportív kezelése.
    A gyermekek és családtagjaik számára megelőzésként a szokványos megelőzési módszerek javasoltak: gyakori szappanos kézmosás, könyökhajlatba köhögés, orrfúvás után a használt zsebkendő azonnali kidobása, alkoholos felületfertőtlenítőszerek használata.
  • Szoptathat-e a COVID-19 fertőzött anya?
    A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok alapján ajánlott a szoptatás vagy a lefejt anyatejjel történő etetés, miközben az anya betartja az összes megelőző óvintézkedést (alapos kézmosás, maszk viselése), hogy ne fertőzze meg a gyermeket. Ha lefejt tejet kap a gyermek, az anya kézmosás után nyúljon a készülékhez és a gép megfelelő fertőtlenítésére is figyelni kell minden használat után. Ha megoldható, a lefejt tejjel egészséges ember etesse meg a gyermeket.

Budapest, 2020. február 29.
Készítette: Dr Karászi Éva, Dr Onozó Beáta, Dr Bogdányi Katalin, Dr Losonczi László, gyermekorvosok

További frissülő hivatalos tájékoztatókat itt olvashatnak:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztatok