KORONAVÍRUS

Tisztelt Szülők!

Megváltozott várakozási rend a rendelőben:

A fertőzés veszély elkerülése érdekében igyekszünk minimalizálni a váróteremben eltöltött időt és létszámot. Ezért a rendelőben körforgás szerűen fognaki be-, ill kimenni a betegek.

Kérem tartsák be a kiírásokat:

  • A váróteremben egyszerre csak egy család tartózkodhat ( kérjük Önöket, hogy lehetőség szerint csak egy kísérő jöjjön a gyermekkel)
  • A váróteremben kezdjék meg a gyermekek előkészítését a vizsgálatra.
  • Amint az előző beteg bemegy a vizsgálóba, a következő már jöjjön be a váróterembe, hogy folyamatos legyen az ellátás.
  • Kontroll időpontos, gyógyuló gyermekek, ill. a krónikus betegek elsőbbséget élveznek.

 

AKTUÁLIS TUDNIVALÓK A KORONAVÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN
ÚTMUTATÓ CSALÁDOK RÉSZÉRE – 2020. március 1.

1. Ha Ön, gyermekével, vagy nélküle, olyan helyen járt, ahol koronavírus okozta (rövidítve: COVID-19) eseteket jelentettek, DE tünetmentes, nem szükséges semmilyen külön óvintézkedést tennie, élheti mindennapjait.

2. Ha az Ön gyermeke az 1. pont szerint tünetmentes, mielőtt visszatérne a közösségbe, kérjük, hogy nyilatkozzon állapotáról a csatolt nyomtatványon, amit adjon át az óvodában, iskolában.

Ha a bölcsőde, óvoda vagy iskola, a járvány megelőzése céljából saját hatáskörében úgy rendelkezik vagy a szülőket arra kéri, hogy az esetleges betegség lappangási ideje alatt a diák maradjon otthon, akkor javasoljuk a tanács megfogadását! Amennyiben ez idő alatt a gyermeknél bármilyen panasz fellép, akkor kérjük, TELEFONON haladéktalanul értesítse háziorvosát!

3. Ha Ön gyermekével, vagy nélküle közvetlen kapcsolatba került olyan emberrel, akinél igazolódott a COVID-19, DE tünetmentes, haladéktalanul tájékoztassa TELEFONON házi gyermekorvosát, kövesse utasítását és MARADJON OTTHON!

4. Ha Ön gyermekével, vagy nélküle, olyan helyen járt, ahol koronavírus eseteket jelentettek, vagy, amennyiben Ön közvetlenül kapcsolatba került olyan emberrel, akinél igazolódott a COVID-19, ÉS influenzaszerű tünetei, különösképp láz, köhögés, nehezített légzés léptek fel, haladéktalanul tájékoztassa TELEFONON házi gyermekorvosát, kövesse utasítását és MARADJON OTTHON!

5. A COVID-19 fertőzés által aktuálisan érintett területekről a következő oldalakon tájékozódhat: www.nnk.gov.hu illetve https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea.

6. Ha nem járt COVID-19 által érintett területen és nem találkozott igazolt COVID-19 beteggel, de gyermekének lázzal, köhögéssel, megfázással járó megbetegedése zajlik, TARTSA OTTHON, NE engedje bölcsődébe, óvodába, iskolába, míg teljesen meg nem gyógyul.

7. Amennyiben bizonytalan, hogy gyermeke vajon megfertőződött-e COVID-19 vírussal, NE VIGYE házi gyermekorvosa rendelésére, NE VIGYE gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívja fel telefonon házi gyermekorvosát, vagy a zöld számok valamelyikét: 06-80/277-455, 06-80/277-456!

BIZTOS KEZEK Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága

LEHETŐSÉGEK A FERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

1. MOSSON GYAKRAN KEZET, és gyakran mossa meg gyermeke kezét. Kézmosáshoz használjon vizet és szappant, a kézmosás ideje legalább 20 másodperc legyen. Ha szappan nem áll rendelkezésre, használjon alkohol alapú fertőtlenítő szert (legalább 60% alkohol tartalom)

2. TARTSON legalább 1 méter TÁVOLSÁGOT a köhögő, tüsszögő, vagy lázas emberektől.

3. TANÍTSA meg gyermekét, hogyan kell helyesen vállához, vagy könyökéhez fordított fejével helyesen köhögni, tüsszenteni!

5. A használt maszkokat és papírzsebkendőket GONDOSAN, zárt tárolóba DOBJA KI.

6. További kérdéseivel keresse házi gyermekorvosát, vagy a zöld számok valamelyikét: 06-80/277-455, 06-80/277-456.

Készítették: Dr. Bogdányi Katalin, Dr. Losonczi László, Dr. Karászi Éva, Dr. Altorjai Péter gyermekorvosok

Források:
1. Olasz Gyermekgyógyászati Társaság (Federazione Italiana Medici Pediatri) COVID-19 útmutató
2. Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. február 28-ig közzétett információk

SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A KORONAVÍRUS FERTŐZÉS
GYERMEKKORI SAJÁTSÁGAIRÓL
2020. február 29-ig rendelkezésünkre álló adatok alapján
1. A mai napig elérhető statisztikai adatok alapján a koronavírus (COVID-19) fertőzés a gyermekek között ritka (1-2%). Ez vélhetően abból adódik, hogy számos eset enyhe formában zajlik le, így a betegség nem is kerül felismerésre, ezért nem kerül be a statisztikákba (1, 4)
2. A légúti tünetek jellemzően enyhébbek, mint felnőttéknél: többségében megfázásszerű tüneteket írnak le, de tünetmentes fertőzött is előfordul. A leggyakoribb tünet a gyermekeknél is a láz és a köhögés. (5)
3. Igen ritkán az is előfordul, hogy a COVID-19 fertőzés hasmenéssel, hányással jár. (5)
4. Súlyos állapotú, intenzív osztályos kezelést igénylő gyermekesetek extrém ritkák (5)
5. A fertőzés csecsemőket is érinthet, a tünetek náluk is enyhék. Ők jellemzően a szüleiktől, családtagjaiktól kapják el a fertőzést. (4)
6. Enyhe tüneteik révén a gyermekek fontos fertőzőforrások, így az ő esetükben különösképpen figyelni kell az óvintézkedések, higiéniai szabályok betartására!
7. Eddig nem igazoltak olyan esetet, hogy fertőzött, várandós édesanya magzatjának átadta volna a fertőzést. A fertőzött édesanyák újszülöttjei klinikailag és vírus diagnosztikával is negatívak voltak. Maguknál, a várandós édesanyáknál sem jellemző súlyos lefolyású vagy szövődményes fertőzés (3)
8. A vírus az anyatejben nem volt kimutatható. A fertőzött édesanyák ne hagyják abba a szoptatást vagy a lefejt tej adását, de eközben fokozottan figyeljenek a higiénére, a légúti vírusokra vonatkozó óvintézkedések betartásával! (3, 5)
9. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a fokozott kéz- és egyéb higiéniai intézkedések betartása. A részleteket tekintve utalunk a 2020.02.29-én a Szülőknek készült tájékoztató vonatkozó fejezetére.
Budapest, 2020. február 29.
Források: 1. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762130; 2. https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sexdemographics/?fbclid=IwAR05oh916a0ZS3f8H2MNoPL6jYKjhz1YRjVzBUFsXA2vq5H6uYbEQQMkGXU; 3. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30360-3/fulltext; 4. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2761659; 5. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/childrenfaq.html

BIZTOS KEZEK Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága

Gyakori kérdések a gyermekek COVID-19 fertőzésével kapcsolatban
A gyermekek mennyire érzékenyek a COVID-19 fertőzésre?
A gyermekek nem érzékenyebbek a COVID-19 fertőzésre az átlag populációhoz képest. A legtöbb laboratóriumi vizsgálattal igazolt eset felnőttek körében fordult elő, de jelentettek gyermek betegeket is, a legfiatalabb, csecsemő korosztályból is, bár a gyermekek megfertőződése viszonylag ritka.
Hogyan tudjuk megelőzni gyermekek esetében a fertőződést?
Hasonlóan a felnőttekhez a gyakori kézmosás, a tárgyak, játékok, felületek gyakori fertőtlenítése és megfelelő szellőztetés szükséges. A gyermekekkel egy légtérben tartózkodó, légúti tüneteket mutató felnőtt (óvónő, gondozónő) viseljen sebészi maszkot, hogy az egyéb cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzések átvitelét a minimálisra csökkentse.
A gyermekek COVID-19 megbetegedése mennyire különbözik a felnőttekétől?
A kevés, publikált esetben megfázásszerű tünetek írnak le: jellemzően láz, köhögés, esetleg orrfolyás. Emésztőszervi tünetek (hányás, hasmenés), nem jellemző, eddig egy ilyen esetről számoltak be. Mindezek alapján az igazolt gyermekbetegek összességében enyhébb tüneteket mutattak, bár leírtak súlyos komplikációt is, de ez nagyon ritka.
A gyerekeknél súlyosabb betegség várható a felnőttekhez képest?
Csak kevés adat áll rendelkezésre, de ezek arra utalnak, hogy gyermekek esetében enyhébb tünetekkel jár a megbetegedés. Azonban a krónikus alapbetegségekben szenvedőkben, különös tekintettel a légúti betegségekre, súlyosabb lefolyású betegség is előfordulhat.
Van-e gyermekek számára elérhető kezelés?
Speciális vírusellenes kezelés nem áll rendelkezésre. Tüneti kezelésként bő folyadékbevitel, pihenés, lázcsillapítás a közérzet javítása céljából. A kezelés lényege a járványügyi intézkedések azonnali életbeléptetése és az esetleges szövődmények szupportív kezelése.
A gyermekek és családtagjaik számára megelőzésként a szokványos megelőzési módszerek javasoltak: gyakori szappanos kézmosás, könyökhajlatba köhögés, orrfúvás után a használt zsebkendő azonnali kidobása, alkoholos felületfertőtlenítőszerek használata.
Szoptathat-e a COVID-19 fertőzött anya?
A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok alapján ajánlott a szoptatás vagy a lefejt anyatejjel történő etetés, miközben az anya betartja az összes megelőző óvintézkedést (alapos kézmosás, maszk viselése), hogy ne fertőzze meg a gyermeket. Ha lefejt tejet kap a gyermek, az anya kézmosás után nyúljon a készülékhez és a gép megfelelő fertőtlenítésére is figyelni kell minden használat után. Ha megoldható, a lefejt tejjel egészséges ember etesse meg a gyermeket.
Budapest, 2020. február 29.
Készítette: Dr Karászi Éva, Dr Onozó Beáta, Dr Bogdányi Katalin, Dr Losonczi László, gyermekorvosok

 

 

 

További frissülő hivatalos tájékoztatókat itt olvashatnak:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztatok