Biatorbágy

Gyermekorvosi rendelő

Sorszám
a rendelőben:

dr. Száray Eszter

dr. Száray Eszter
+36 30 921 0209
doktoreszter@doktoreszter.hu

Mentők

Ügyeletkereső

szakterületenként

Kis segítség a téli időszakra mielőtt orvoshoz fordul vagy telefonál:)


Igen megnövekedett a megbetegedések száma ( elhúzódó köhögések,magas láz, hasmenés, kiütések, hasfájás, fejfájás, szédülés), így a várakozás a rendelőben és az SBO osztályokon is. A gyermek sürgősségi osztályok és mi is kérjük Önöket olvassák el a hasznos tudnivalókat a honlapunkon és várakozzanak türelemmel!

Megértésüket köszönjük!

Tippek közösségbe járó gyerek tüneteinek otthoni kezelésére
1. Nátha (orrfolyás, orrdugulás)– gyakori és alapos orrfújás, orrszívás tengervizes sóoldattal való besprayzés után (ez feloldja a váladékot és segít az ürülésben), majd hatóanyagos orrcsepp (1 éves kor alatt Nasivin baby, utána Nasivin, Otrivin, Nasic, Otrivin kornak megfelelő kiszerelése)- arcmelegítés, infrázás 2×10 perc 30-60 cm-re ülve csukott szemmel a lámpa előtt- nyákoldó, köptető használata (Sinupret, esetleg Rinathiol köptető, Mucopront)1-2 hétig eltarthat, ha közben beszínesedik az orrváladék, írunk antibiotikus orrcseppet. Ha elhúzódóbb az orrfolyás, allergia is szóbajön.  
2. Torokfájás (ha nem lázas a gyermek és a szülő beletekintve piros, erezett torkot lát)- torokfertőtlenítők: Tantumverde (spray vagy szopogatós), Septofort, Strepsils stb.- méz, hársfa tea- fájdalomcsillapítók: Nurofen, Cataflam, FlamborinLázas állapot, fehéres mandulák esetén kell orvoshoz menni vagy ha 3 napon túl nem javul, és magas láz jelentkezik. 
3. Fülfájás– Nurofen vagy Cataflam 2-3x  fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés céljából- Otipax fülcsepp 3x- Nátha kezelése (lásd 1-es pont)Láz, fülfolyás, bágyadtság, elesettség esetén orvosi vizsgálat vagy fülészet szakvizsgálat. 
4. Köhögés– nátha kezelése (ld. 1-es pont), leggyakrabban a garatba hátrafolyó váladék okozza a köhögést (fekve köhögő gyerek pl.)- napközben köptető, nyákoldó alkalmazása pl: gyógynövényes – Sinupret, Tussirex, Bronchostop vagy hatóanyagos – Mucopront, Rinathiol, Ambroxol, ACC, Fluimucil)- inhalálás Salvus vízzel naponta 2-3x- méz, hársfa tea-Köhögéscsillapítást csak éjszakára alkalmazunk, nappal a „hagy ürüljön ki a váladék és a  légúti irritáló tényező” elv érvényesül. Éjszakára lehet esetleg Fenistil cseppet, allergiásoknak Lordestin szirupot vagy Cetirizine cseppet.Ha a köhögés lázzal, fulladással, nehézlégzéssel jár vagy „túl sokáig” tart, akkor kell jelentkezni. 
5. Láz (lásd az oldalon lejjebb) 
6. Influenzaszerű tünetek (láz, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, rossz közérzet)- italporok: 6-12 éves korig Coldrex junior, 12 éves kortól Coldrex, Neocytran- 1-5-ös pontból terápiás kombináció a tünetek szerint
7. Hasmenés– folyadékpótlás: nem túl tömény cukor és ásványi anyag tartalmú italok lehűtve (20%-os almalé, cukros tea, HIPP vagy Biogaia ORS, Elaktrolyt por)- Bélflóra helyreállító: Normaflore, BioGaia, Enterol, Lactiv stb.- széklet állagjavítók: Tasectan, Smecta- nem javasolt: széntabletta, erős diéta (tej kerülése szóbajön)
8. Ismétlődő hányás– Lassú kortyonként itatás kb. 5 percenként egy-egy kiskanállal kezdve, fokozatos folyadékpótlás: nem túl tömény cukor és ásványi anyag tartalmú italok lehűtve (20%-os almalé, cukros tea, HIPP vagy Biogaia ORS, Elaktrolyt por) – bár nem mindenki javasolja, kaphat egy kis B6 ampullát lassan itatva (jót szokott tenni és biztosan nem árt)- pihenés, kevés mozgás, szellőztetés. Ha 6-8 órán túl nincs vizelete, bágyadt, elesett, aluszékony, orvosi vizsgálat javasolt.
Láz Nem kell megijedni a láztól, érdemes ismerni ezt a tünetet, egy kicsit „megbékélni” azzal, hogy a gyermekkorban ez nagyon sok  „ártalmatlan” betegség velejárója is lehet (legtöbbször közösségi fertőzéseké). Ez egy immunreakció következménye, magasabb hőmérsékleten hamarabb elpusztulnak a kórokozók.Ha a gyermek általános állapota nem rossz, itatható, akkor várhat a szülő. Magas lázat is jól tűr sok gyermek, a láz önmagában  nem tesz kárt a szervezetében, nem okoz maradandó szívkárosodást, sőt nem fokozza a lázgörcs veszélyét sem. Figyelni kell rá, mesélni, pihenni hagyni.Lázat csillapítani akkor kell, ha nem jó a közérzete, gyenge, „nem tetszik” a gyerek. 38-38,5 ° C-os láztól gyógyszeres kezelést és esetleg óvatos fizikai hűtést lehet végezni (ne legyen rossz élmény, inkább kitakarás, finom hűtése a fürdővíznek, óvatos borogatás).Orvosnál jelentkezni akkor szükséges, ha elesett, nagyon bágyadt, aluszékony, nem itatható, erős hányás, hasmenés, köhögés jelentkezik vagy ha 3 napnál tovább tart, esetleg riasztó bőrtünetek jelentkeznek (lilás piros összefolyó foltok pl.). Ajánlom a lazbarat.hu honlapot, amelyről egy „app” is letölthető a lázcsillapítással kapcsolatban. Hónaljban mért értékek esetén:36-37°C normális testhőmérséklet
37-38°C hőemelkedés
38-39°C mérsékelt láz
39°C felett magas láz  Végbélben (kb. 2 cm-re bedugva enyhén bekrémezett hőmérővel) mért értékek esetén ez fél fokkal magasabb, azaz (levonás vagy hozzáadás nélkül):36,5-37,5°C normális testhőmérséklet 
37,5-38,5°C hőemelkedés
38,5-39,5°C mérsékelt láz
39,5°C felett magas lázLázcsillapításhoz választék:Csecsemők, 10 kg alatt  (1-12 hónapos)  Noraminophenazon lázkúp (100 mg), Mexalen kúp (125 mg) vagy Nurofen kúp (60 mg): 5 kg alatt ½ kúp   5-10 kg 1 kúp, max. 4x naponta
Nurofen szirup: 2,5 ml 5 kg alatt max. naponta 2x,  5-10 kg max. naponta 4x
Panadol baby szirup: 5 kg alatt 2,5 ml, 5-10 kg 5 ml  max.naponta 4x
Flamborin csepp: 2 kg-ként 1 csepp max. naponta 3xKisdedek 10-15 kg (1-3 év)Antipyretikus kúp (pro parvulo): 1 kúp max. 3x naponta
Nurofen szirup: 5 ml max.naponta 3x
Cataflam csepp: annyi csepp, ahány kg, max. 3x naponta
Panadol szirup: 7,5 ml  max.naponta 4x
Flamborin csepp: 2 kg-ként 1 csepp max. naponta 3xKisgyermek 15-20 kg (3-6 éves)Noraminophenazon lázkúp (200 mg): 1 kúp, max. 3x naponta
Nurofen szirup: 7,5 ml max.naponta 3x
Cataflam csepp: annyi csepp, ahány kg, max. 3x naponta
Flamborin csepp: 2 kg-ként 1 csepp max. naponta 3xGyermekek 20-40 kgAlgopyrin tabletta:  ½ tabletta max. naponta 3x
Panadol tabletta: ½ tabletta max. naponta 3x
Cataflam Dolo: 1 tabletta max. naponta 3x
Nurofen szirup: 10-15 ml max.naponta 3xEzek közül csak a Cataflam csepp receptköteles, mindegyik másik recept nélkül kapható.  A lázcsillapítók többségének fájdalomcsillapító hatása is van, így fül-, torok- vagy fejfájás esetén egyben ezt is kihasználhatjuk. Minden lázcsillapító 6-8 órán belül megismételhető, de különböző hatóanyagú gyógyszerek is lehetnek kombinálva, így 2-3 óránként adható az egyik vagy a másik. Fontos! Ugyanolyan hatóanyagú gyógyszer, de más nevű (pl. Panadol és Mexalen; vagy Nurofen és Algoflex) 6 óránál hamarabb nem adható be.
A láz növeli a folyadékigényt, ezért a lázas gyermek minél többet igyon!Lázas gyereket nem szabad közösségbe vinni. Egyrészt azért nem, mert a lázas szak alatt fertőzi meg a legkönnyebben a társait, másrészt azért, mert saját maga is könnyebben kap el egy másik fertőzést! A lázas betegség után, két lázmentes nap elteltével érdemes visszamenni bölcsődébe, óvodába vagy iskolába.Ez nem jelenti azt, hogy nem mehet levegőre, sőt, a friss levegő minden betegségben csak jót tesz. Ám lehetőleg úgy kell időzíteni, hogy ne emelkedő lázmenetben menjen ki, és inkább csak a saját kertbe, vagy kevésbé zsúfolt játszóterekre.